Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutatási eredmények, hírek 2016

2016.01.09

December 12. A MACSE (Magyar Családtörténet-kutató Egyesület) folyamatosan bővülő anyakönyvi adatbázisának köszönhetően felkerült a 678. név is a nárai Skultéty családfára. Ő egy leányági leszármazott, Lóránth Ferenc felesége (akitől elvált), Gyarmati Róza. Lóránth Ferencről eddig semmit sem tudtam születési évszámán (1868) kívül, most annyival többet, hogy Budapesten halt meg 1939-ben, 71 éves korában. Szülei Lóránth Károly és Skultéty Ágnes voltak. Ágnesnél érdemes egy pillanatra megállni, ő volt az ugyanis, aki eddig a legtöbb gyereknek adott életet, 12-nek! Közülük heten érték meg a felnőttkort. Sírja a Nárai temetőben ma is megvan, ez a legrégebbi Skultéty-síremlék.

skultety-agnes-sirja-naraiban.jpg

Skultéty Ágnes (1833-1899) sírja a Nárai temetőben

 

November 1. Náraiban a közelmúltban két új emlékhelyet is avattak. A művelődési ház falán annak a 17 személynek állítottak emléket, akik az 1956-os forradalom bukása után "nyugatra" emigráltak. narai_1956-os-kivandoroltak_1.jpg

Ezen a táblán 3 Skultéti neve is olvasható: Antal nagybátyám Amerikába, Imre és Miklós (testvérek) pedig Svájcba vándoroltak ki.

narai_1956-os-kivandoroltak_2.jpg

A másik emlékmű Szombathely és Nárai között, a Téglagyári domb tetején található, ahol az oroszok 1945 március 29-én két, békésen hazafelé tartó nárai lakost, Zelles Miklóst és Resetár Józsefet végezték ki, máig sem tudni, hogy miért.

narai_zelles-resetar-emlekhely.jpg

 

Augusztus 12. Augusztus első napjaiban Szombathelyen megszületett a legifjabb Skultéti, a mi családi águnkban. A Barnabás nevet kapta. Szülei Skultéti Zsolt és Molnár Judit, a család Táplánszentkereszten él. Van már egy gyermekük, a 4 éves Gergő. Gratulálunk az újabb jövevényhez!

Június 28. Skultéty-Hertelendy leszármazottak. Perjési Györgyné kutató válaszolt egy, a Radixfórum-on másfél éve feltett kérdésemre, adatokat adott meg Skultéty Teréziáról, aki Hertelendy Kálmán főszolgabíró, Vas megyei alispán felesége volt. Az asszony szülei a nárai Skultéty József és a hidasi (Baranya megye) Wenhardt Katalin voltak, 1852-es és 1862-es születésűek. Az adatok ismeretében be tudtam kapcsolni őket és leszármazottaikat a nárai Skultétiak családfájába, minek utána újabb 18 névvel gazdagodott családfánk, amelyen így már 676 név szerepel. Részletesebben:

http://www.naraiskultety.hu/cikkek/aktualis/egy-titokzatos-feleseg--skultety-terezia.html

 

Június 5. Skultéty Sándor, az abonyi Skultétyak tagja értesített arról, hogy családi kirándulás keretében felkeresték Felvidéken, Hegyesmajtényban Skultéty László, a híres-hős zászlótartó emlékművét (sírját), akit minden Skultéty őseként tisztel. Csak szorgalmazni tudom, hogy legyen ez egy zarándokhely minden Skultéty és leszármazott számára! Sándornak köszönöm a képeket!

majteny_6.jpg

 

Január 1. Boldog Új Évet kívánok minden honlap látogatómnak!

balatonfured_20160103-masolata.jpg

657 név jelenleg a nárai Skultéty családfán, a legutóbb bevitt név Király Margit (*1889), 1918-ban ment feleségül Skultéty József 26 éves asztalossegédhez, szombathelyi lakoshoz, aki akkor éppen katona volt. József apja is József, anyja Kajcsos Julianna.

658.: Horváth Mária 1912-ben Szombathelyen ment férjhez Németh Sándor nárai cipészmesterhez, akinek szülei Németh János és Skultéti Rozália voltak (2016.03.02.)

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

horju13@gmail.com

(Horváth Judit, 2017.05.09 16:46)

Tisztelt Skultéty Kutató!
Fantasztikusan jó honlapjára teljesen véletlen akadtam rá. Egyszer csak az üknagymamám Skultéty Ágnes síremlékének (temető Nárai)kép néz rám a monitorról. Csak a nevét és szül. évét tudtam eddig pontosan, a lánya Dancsik Erzsébet volt az én anyai dédnagymamám. Zalaegerszegen élek, a legrövidebb időn belül megyek a temetőbe.
Üdvözlettel: Horváth Istvánné (Vacsi Judit ) az ükunoka.

horju13@gmail.com

(Horváth Judit, 2017.05.09 16:44)

Tisztelt Skultéty Kutató!
Fantasztikusan jó honlapjára teljesen véletlen akadtam rá. Egyszer csak az üknagymamám Skultéty Ágnes síremlékének (temető Nárai)kép néz rám a monitorról. Csak a nevét és szül. évét tudtam eddig pontosan, a lánya Dancsik Erzsébet volt az én anyai dédnagymamám. Zalaegerszegen élek, a legrövidebb időn belül megyek a temetőbe.
Üdvözlettel: Horváth Istvánné (Vacsi Judit ) az ükunoka.

3535. Miskolc, Rozgonyi 2/a

(Misley József, 2016.10.10 17:30)

Tisztelt Skultéty Család-fa!
Én 1960 körül Ároktőn éltem, s akkor Dr. Skultéty László volt a falu orvosa. Ott született -ha jól emlékszem- második gyermekük. Úgy tudom, Győr városába költöztek, talán a 60-as évek végefelé.
Mivel baráti kapcsolat volt a két család között, próbáltam interneten keresni, de nem jártam sikerrel. Azt nem tudom, melyik Skultéty vonal képviselői.
Azonban mindíg szerettel gondolok a családra.