Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutatási eredmények 2012

2012.02.13

Tartalom:

Elkészült A nárai Skultéty család tíz generációja című művem (dec. 23.)

A József-ág találkozója Náraiban (aug 18.)

Talán Túrócremete a származási hely? (aug. 12.)

Legelső Skultéti születések 1800-ig terjedően bővítve (aug. 5.)

Legelső Skultéti születések 1750-ig (júl. 7-8.)

Skultétiak az 1715-ös s 1720-as összeírásokban (május 23.)

Kapcsolódó családok listája (május 8.)

Megszületett Skultéti Gergő (ápr. 17.)

Csánigi Skultétiak családfája (ápr. 11.)

Pista bátyám két boszorkányos története (febr. 23.)

Pulai Margit cselédkönyve 1933-ból (febr. 15.)

Ki hol lakott Náraiban 1857-ben? (febr. 12.)

 

Ma, 2012. december 23-án vagyok 50 éves, azaz fél évszázados fennállásomat ünnepelem... azaz nem biztos, hogy ezen sok ünnepelni való van... Egy nagy eredményemről és egyik fontos célkitűzésem teljesítéséről mindenképpen beszámolhatok. Ezen a napon lezártam "A nárai Skultéty család tíz generációja 1733-2013" című anyagomat. Ugyan a családfa- és családtörténet kutatásnak sosincs vége, de azt gondolom, időnként rögzíteni kell a kutatási eredményeket. Ez történt ma, a megelőző évtizedeket nem számítva, 3 év intenzív kutatómunka eredményeként. Az anyagot családi használatra szánom, és elsősorban cd-n juttatom el a rokonság tagjainak, mert a színes kinyomtatás drága ilyen terjedelemben. (Kb. 100 oldal és 50 MB terjedelmű "a nagy mű".)

Ez úton is köszönöm rokonaim és a MACSE (Magyar Családtörténet-kutató Egyesület), illetve a kutatóhelyek azon tagjainak segítségét, akik kutatásaimban segítségemre voltak. (Elsősorban a Vas Megyei Levéltár és a Szombathelyi Püspöki Levéltár, valamint a Budapest anyakönyveit feldolgozó projekt segítségét.)

Békés Boldog Karácsonyt Kívánok mindannyiótoknak!

 

cimlap_legujabb.png

 

2012. augusztus 18-án 39 fős részvétellel lezajlott egy nagy családi találkozó, amelyen a nárai Skultéti (Skultéty) család József-ágának tagjai vettek részt. A találkozót Náraiban, a szülői háznál, Skultéti László szíves vendéglátása mellett tartottuk. Skultéty József ( 1887-1971) mindhárom élő gyermeke, egy gyermeke házastársa, 6 unokája és az ő leszármazottaik (dédunokák, sőt két ükonoka) vettek részt. A találkozót három évente szeretnénk megtartani.

 

111.jpg

 A találkozó résztvevői

 

108.jpg

A legfiatalabb és a legidősebb Skultéti a találkozón

(Ők nem csak ezen ág, de az egész família legidősebb és legfiatalabb tagjai - Skultéti Ilona özv. Völgyi Jánosné 85 éves és Skultéti Gergő 4 hónapos)

 

2012. augusztus 12. Talán Turócremete a származási hely?

Újra elővettem az 1715. és 1720. évi adóösszeírásokat. Ezekben két Paulus Sculteti szerepel, az egyik, a nyitrafői kizárható ősként, mert nemesember volt, a másik, a Turóc megyei Turócremetén, korábbi nevén Vriczkón élt. Testvérével vagy közeli rokonával, Györggyel írták össze, aki 1720-ban a falu bírája volt. Elképzelhető, hogy 1715-ben még Pál volt a bíró, mert az összeírás első helyén szerepel. Mindketten telepesek, 1/4 jobbágytelken gazdálkodtak. További érdekesség, hogy 1715-ben Vriczky családnéven írták össze őket, amely mindössze annyit jelent, hogy vrickói. Ha ez a Pál a keresett ős, akkor 1720 és 1733 között települhetett Vas megyébe, talán nem egyszerre Náraiba, hanem előbb egy másik, közeli helyre.

 

250px-vricko_kirche.jpg

Turócremete - a hegyek között megbújó német és tót lakosságú falu volt, az egykori Turóc megyében, beékelődve Trencsén megyébe

2012. augusztus 5. Kibővítettem a legelső felvidéki és magyarországi Skultéty előfordulások kigyűjtését 1800-ig, ezek a honlapra is felkerültek, de csak település és első említés évszáma szinten.

2012. július 8. Feltettem az előbbi közléshez kapcsolódó magyarországi adatokat is. Az első magyarországi adatok a felvidékhez közeli Hont (Drégelypalánk) és Komárom (Tata) vármegyéből valók.

2012. július 7. A mormon honlapon a felvidéki adatok is keresőbázis-szerűen kutathatóak lettek. Kigyűjtöttem a legelső Skultéty előfordulásokat, ezek a születési anyakönyvekből valók. Az első bejegyzés 1674-ben kelt. 1750-ig végeztem gyűjtést. A merítési kör nem teljes körű, mert csak az adatok egy része kutatható interneten. A felvidéki adatokat hamarosan követni fogják a mai Magyarország területére vonatkozó adatok is. (Skultéty név és család eredet menüpont.)

masolat---1699.jpg

 Skultéti Éva születési bejegyzése 1699-ből. Szülei Tobia(s) Skulteti és Anna, Szelecről

 

2012. május 23. Napok óta az 1715-ös és 1720-as adóösszeírásokban búvárkodom, és elképzelhető, hogy megtaláltam az 1733-ban Náraiba települt Skultétyak felmenőit, vagy talán magát a költöző őst is, még a felvidéki lakhelyükön. Az 1715-ös összeírásban szerepel ugyanis két Skultéti, akik foglalkozásuk szerint pellio-k, azaz szűcsök voltak. Ez magyarázhatná a kettős, illetve ragadványneves (Szűcs Skultéty) családnevet. Egyikük keresztneve Joannes, a másikét sajnos nem tudni, mert csak örököseire utalnak. Ha ez a nyom jónak bizonyul, akkor anyai őseim Bán szabad királyi városból származnak, jelenleg Bánovce nad Bebrovou, Trencsén is Nyitra között a hegyekben. Természetesen ezt más adattal is szükséges még igazolni, a legjobb az lenne, ha megtalálnám az említett Pál és Nagy Éva házasságkötését.

ban1.jpg

Bán katolikus temploma napjainkban

Feltettem a honlapra azt a listát, amely tartalmazza valamennyi, 1715-ben és 1720-ban adókötelesként vagy falusi bíróként összeírt Skultétyt (s Skultéty név és család eredet menüpontba).

2012. május 8. Új anyagként a Családtörténeti adalékok menüpontba feltettem a Kapcsolódó családok anyagot, amely a nárai Skultéty családfához kapcsolódó házastársak és leányági leszármazottak családneveinek listáját tartalmazza 1900 előtti és utáni bontásban.

2012. április 17-én megszületett a Skultéti família 10. generációs második gyermeke ezzel a névvel, Skultéti Gergő, a József ágban, mindjárt fel is vettem a családfára.

2012. április 11. Új anyag!, felkerült egy újabb, nem rokon Skultéty családfa a Más Skultéty családok menüpontba, a csánigi, molnár mesterségű Skultétyak. A menüpont még kiépítés alatt áll, de a közel félszáz név adatokkal együtt és a család története már olvasható.

2012. február 23. Pista bátyám két (ál) boszorkányos történetét, amit 2012. januárjában mondott, hozzáírtam a Fülöp István rejtélyes halála című anyag végére.

2012. február 15. Feltettem egy nárai cselédkönyv képét a Pestre szakadt ágaink menüpont cselédlányokról szóló részéhez. Pulai Margit cselédkönyve 1933-ból, fotózta Paukovits Péter a 2011. évi helytörténeti kiállításon Náraiban.

2012. február 12.  Ki hol lakott Náraiban 1857-ben? feltettem egy már régebben írt anyagomat a Nárai község menüpontba.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Szombathely Hargita u. 12

(Padosné Babos Ágnes, 2012.10.25 23:56)

Kedves "rokonok! Örömmel közlöm hogy, kisebbik fiam, Pados Balázs élettársával a közel jövőőben ki fog költözni náraiba.Az élettársa ott vett egy régi házat a Dózsa Gy. u18 alatt Ezt most közösen felujitják.Talán az év végére be tudnak költözni. Más: Ez miatt többször kint voltam a nárai temetőben. Sajnos a nagyszüleim sirjáról a tavasztól ez idáig összesen 3 selyem csokor tünt el. Egy részét pótoltam. Meg kérek minden ott lakó rokont hogy figyeljenek asirra.

Re: Padosné Babos Ágnes

(Németh József, 2012.10.26 08:28)

Kedves Ágnes!
Köszönöm az igazán jó hírt, mármint a házvásárlást és a kiköltözést értem ezalatt. Engedelmeddel soraid kiküldöm az íméles rokonsági címlistára is, hátha nem minden rokon rendszeres látogatója a honlapunknak.