Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


alsószalontai Skultéty család

2013.05.11

 

Az alsószalontai előnevű Skultéty családról jelenleg egyetlen forrásom áll rendelkezésre: egy gyászjelentés szerint Szegeden, 1937-ben hunyt el alsószalontai Skultéty Miklós, a Magyar Királyi Államvasutak nyugdíjasa.*

Alsószalonta Borsod vármegyében helyezkedett el, jelenleg Hejőszalonta része, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Sem címerük, sem a nemesség adományozásának éve és a nemességszerző személye nem ismert.

A szegedi Skultéty család, mely ezek szerint alsószalontáról vette eredetét, egyébként elég korán, már 1775-ben megjelenik Szeged anyakönyveiben, és kiterjedt, jelenleg is élő leszármazottakkal rendelkezik a városban. Az első anyakönyvi bejegyzés szerint Sculteti István és Porubszki Ilona gyermekeként született Annát 1775-ben a Belvárosi templomban keresztelték meg, testvérét, Dömötört (Demetrius) pedig 1788-ban ugyanott. Elképzelhető, hogy az 1777-ben született József szülei is ugyanazok voltak, az anyakönyv szerint Skulteti István és Hrabace Ilona, de ekkortájt még nem rögzültek teljesen a családnevek. Az 1795-ben született Pál szülei Skulteti István és Szabó Erzsébet voltak, ők valószínűleg már a leszármazott generációhoz tartoztak.

Csongrád megyében hasonló korai Skultéti előfordulás datálható Kistelekről. Skultéti György és Fejér, avagy Belák Zsuzsanna gyermekei 1781-től születtek.

 * A gyászjelentésből az alábbi adatok derülnek ki: Felesége Szalay Julianna, gyermekei Gyula, Jolán, Géza, Sándor, Juliska, Irén és Margit, 3 gyermeke házas, egy leány férje Oreste Leonardo, unokái Silvia és Biancha, egy másik leány férje Péter István, Sándor fia felesége szinérszeghi Keresztury Gabriella. (Forrás: OSZK gyászjelentés gyűjteménye)

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.