Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A dédszülők: Skultéty József és Devecseri Terézia

2011.11.16

Skultéty József és Devecseri Terézia, és gyermekeik

(5-6. generáció)

 

Skultéty Ferenc (1811-1856) utolsónak született gyermeke, József (dédapám) 1855. március 27-én látta meg a napvilágot Náraiban. 25 éves korában, 1882. november 5-én Náraiban vette feleségül az akkor 22 éves Devecseri Teréziát. Tanuk Seper József és ifj. Lóránt Károly voltak. Az eskető papot Balázsy Lajosnak hívták.

 

 

masolat---m_1882_1.jpg

 

 

A feleség szülei Devecseri József –és milyen érdekes névazonosság- Kovács Terézia. A feleség és a férj származási helyének egyaránt Nárait írták be, de vannak arra nézve családi és anyakönyvi adatok is, hogy a Devecseriek Ondód faluból származtak. (További érdekesség, hogy 6 évvel később egy másik Devecseri-Skultéty házasság is köttetett Náraiban, Devecseri Terézia István nevű testvére Skultéty Magdolnát vette feleségül. Ez a Magdolna a család másik ágából származott. Sőt, Budapesten is köttetett 1912-ben egy Skultéty-Devecseri házasság, itt a férj –Devecseri József- szülőhelye nem derül ki, a feleség –Skultéty Anna- nárai volt, nem elképzelhetetlen, hogy falubeliek, vagy szomszéd falubeliek jöttek össze Budapesten.)

Az ondódi Devecseri rokonságot még nagyszüleim is tartották, olyannyira, hogy József nagyapám egy ondódi Devecseri rokonnal vándorolt ki Amerikába.

 

Ami abban az időben ritkaságnak számított, 8 gyermekükből 7 megérte a felnőttkort, sőt valamennyien családot alapítottak. Egyetlen gyermek, Lajos halt meg csecsemőkorában, 9 hónaposan, torokgyíkban. Az utána született fiúnak –a kor szokása szerint- szintén a Lajos nevet adták.

 

Skultéty József és Devecseri Terézia gyermekei:

 

            Skultéty Ferenc 1883-1958

            Skultéty János 1885-1958

            Skultéty József 1887-1971

            Skultéty Ágnes 1889-1956

            Skultéty Lajos 1891-1892

            Skultéty Lajos 1894-1967

            Skultéty Sándor 1896-1981

            Skultéty Gábor 1897-1968

           

 

Sajnos dédapámról és dédanyámról nem maradt fenn fényképfelvétel. (Legalábbis eddig még egyik családnál sem került elő.)

 

Az 1911. évi telekkönyvi kataszter szerint Skultéty József tehetős gazda volt, jelentős földterülettel. Akkoriban 3 földtulajdonos Skultéty élt Náraiban, rajta kívül még Istvánnak és szintén József nevűnek voltak jelentősebb birtokai, akik unokatestvérei voltak (ök ketten pedig testvérei egymásnak), 2-3 hold nagyságú területtel, de dédapánknak közel 6 holdja (pontosan 5 holdja és 1282 négyszögöle) volt. (Ez mai területmértékre átszámolva 3 hektár 3381 m2.) A birtokok java része szántó, a Sürü gaz, a Csarita, a Pörös mellék és a Becse földje dűlőkben, de volt egy kisebb legelője a Csaritában és erdeje is a Pörös mellékben. Ekkora földterületből akkoriban bőven meg lehetett élni!

 

Mivel Józsefnek nem voltak fiútestvérei és leánytestvérei közül is csak egy érte meg a felnőttkort, ez megmagyarázza a birtok nagyságát, de nem magyarázza meg, hogy a régi, A’szeg-beli házat (jelenlegi Kossuth u. 3. sz. ház helyén) miért hagyták ott. Az ő házuk  - akkori 120-as házszámmal jelzett- már a temetőtől keletre, a postaút mellett (jelenleg Petőfi utca 76. sz.) volt. Ez a terület szántóként régóta a szülők (Ferenc és Kovács Terézia) tulajdonában volt. Nárai a 19. század utolsó harmadában kezdett terjeszkedni, a postaút mellett kelet felé, egészen az erdőig. Elképzelhető, hogy dédapánk új házat akart építeni, mert a régit vagy eladta, vagy azt valamely oldalági rokon örökölte. Az azóta természetesen már többszörösen is átépített Petőfi utcai házban –pontosabban annak telkén- jelenleg a legidősebb fiának, Ferencnek a leszármazottai laknak.

 

   

 

narai_kataszteri-terkep_p2.jpg

 

Nárai kataszteri térképének részlete 1857-ből

A nyíllal jelölt helyen, a plébánia szomszédságában lakott Ferenc, József apja. (Az ellipszissel és négyszöggel jelölt helyeken is Skultéty családok laktak.) A kép jobb szélén felül egy hosszú téglalap jelzi azt a telket, amely szintén Skultéty birtok volt, és ahova később József (dédapám) építkezett. Jól látszik, hogy a jelenlegi Petőfi Sándor utca pataktól keletre eső részén még csak néhány ház állt akkoriban.

 

Devecseri Terézia 1924-ben, 64 éves korában, szívszélhűdésben halt meg. Férje 15 évvel túlélte őt, és 1939-ben, 84 éves korában halt meg, tüdőgyulladásban. A nárai temetőben nyugszanak, legidősebb fia, Ferenc és felesége temetkezett rájuk később. (A sír felirata: Skultéti család.)

 

A menüpont további bejegyzései keresztnévvel jelölt ágak szerint, azaz gyermekeik sorrendjében tartalmazza a leszármazottakat.

 

Németh József, 2011. novemberében

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cialis generic images

(Agidogy, 2022.11.04 11:17)

<a href=http://bestcialis20mg.com/>cialis from india</a> To address this possibility, we generated orthotopic primary tumors and residual lesions from H2B eGFP HER2 neu Prim1 tumor cells