Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Skultéty János - altiszt

2012.02.07

 

Skultéty János, az altiszt

 
Egyik budapesti unokahúgomnak köszönhetően kerültem kapcsolatba Karnik Antalné Binges Évával, aki egy, a fővárosba szakadt nárai Skultéty ág leányági leszármazottja. Rokonságunk szó szerint „hetedízigleni”, mint az alábbiakból kiderül. Ami igazán értékessé teszi ezt az ismeretséget és távoli rokonságot, az az, hogy Éva is családfakutatást végzett, és ő is dédszüleitől lefelé kiépítette családfáját, amelyen közel száz személy szerepel.
 
 

masolat---skultety_binges-csaladfa.jpg

A Karnik Antalné Binges Éva által összeállított családfa
 
Sajnos Éva családfája kevés kivételtől eltekintve évszámokat nem tartalmaz, és első ránézésre a különböző generációk sem egyértelműek rajta, de mindenképpen egy óriási dolog, hiszen egy külön, népes ággal gazdagította a Skultéty családfát.
 
A Nárait elhagyó ős, Skultéty János, Éva nagyapja volt, 1864-ben született, Skultéty József és Lóránth Terézia gyermekeként. Az én leszármazási vonalam már a második generációnál elágazott Jánosétól, az utolsó közös ősünk Skultéti József és Horváth Judit volt. Családi legendájuk szerint János az örökségen szüleivel és testvéreivel összekülönbözve hagyta ott szülőfaluját. Az örökrészből ugyanis neki csak egy erdő jutott, amivel nem tudott mit kezdeni, abból megélni nem lehetett. (Nárai 1911. évi kataszteri nyilvántartásában Skultéty János nevén erdőt nem találtam, a tulajdonában volt viszont egy kisebb szántó a Nyugati kertek aljában.) Akár így, akár úgy, János elköltözött a fővárosba, ahol állami gimnáziumi altiszt lett belőle. Öt gyermeke született, Róza, Anna, Hermina, János, József (ikrek), és utolsóként Vilma, aki később Binges Imréhez ment férjhez. Ebből a házasságból három gyermek született, Imre, Ödön és Éva, említett rokonom. (Vilma másodszor is férjhez ment, második férje Altrichter Ferenc volt, abból a házasságából is született két gyermeke.)
Érdekesség egyébként János gyermekeinek házasságában egy négyes házasság, vagyis két testvérpár szintén két testvérpárhoz ment feleségül, Róza és Anna az Eichberg családba, Hermina és Vilma a Binges családba házasodott be – a lányok abban az iskolában ismerkedtek meg jövendőbelijükkel, ahol apjuk dolgozott és ahol a fiúk tanultak. Az egyetlen felnőtt kort megélt fiúról (ikertestvére 1 napos korában meghalt), Józsefről sajnos Éva sem sokat tud, csak a felesége keresztnevét (Piroska) és két gyermekét (Mihályt és „Pipit”) vezette fel a családfára. (A budapesti anyakönyvek adatbázisában találtam egy Skultéty József esküvőt, de az Futó Juliannával köttetett – elképzelhető persze, hogy többször is házasodott. Érdekes lenne kideríteni leszármazottjainak további sorsát, hogy vajon fiúágon tovább ment-e a Skultéty név ezen a vonalon. 
 

 

binges-eva.jpg

 
Binges Éva fel- és lemenői
 
 
 
 
Binges Éva (született 1934-ben) férje Karnik Antal elektroműszerész, egy gyermekük és két unokájuk van. Budapesten a Szent István körút elején élnek, de sok időt töltenek Szentendre melletti (pismányi) nyaralójukban is.
Minden évben megszervezik családi találkozójukat, ahova az összes közeli rokonuk hivatalos, de szívesen látnak távolabbiakat is. Éva meggyőződése, hogy az összes Skultéty rokona egymásnak, így például „rokoni” kapcsolatokat ápolnak Skultéty Csabával, a Szabad Európa Rádió egykori müncheni tudósítójával is. Nagyapjától több családi legenda is rá hagyományozódott, egyik ilyen, hogy felmenőnk, távoli ősünk a világ legidősebb huszárja, Skultéty László is. Ezt eddig sajnos nem tudtam igazolni, de nem elképzelhetetlen, hiszen végső soron valamennyi Skultéty eredendően a Felvidékről származik. (A legöregebb huszár életrajzát lásd a Híres Skultétyak menüpontban.)
 
Egy másik történetet, miszerint dédapjának egyik testvére vitézi címmel bírt, Vitéz Skultéty László, a kutatásaim nem igazolták. Ez esetben arról lehetett szó, hogy a Csepelen élő és dolgozó „vitéz”, civil foglalkozása szerint tanító (akkor már iskolaigazgató) és a fővárosi altiszt összetalálkozott Budapesten, minekutána -jó magyar szokás szerint- megállapították, hogy szegről-végre rokonok.
(Vitéz Skultéty László utáni nyomozás -töredékes életrajzzal- a Híres Skultétyak menüpontban olvasható.)
 
 

masolat---img_1804.jpg

 Binges Éva és férje 2010 őszén, budapesti lakásukban

(Az achív fényképeket lásd a Képgalériában a Pesti ágaknál.) 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.